×
Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Saksı değişimi bazı saksı bitkilerinin aşırı büyümesi nedeniyle yapılır. Saksıda yetişen ve özellikle kalın köklere sahip olan bitkiler zamanla saksıya sığmaz olur. Aslında saksı değişimini bir nevi ağaç ve bitki gençleştirme çalışması olarak da görebiliriz. Bitkilerin:

  • Daha iyi gelişme ortamı bulması,
  • Saksıya daha rahat sığması,
  • Daha büyük saksıya geçmesi, için değişim yapılır.

Değişim işlemi yapıldıktan sonra saksıda bulunan bitkinin hem kökleri hem de gövdesi daha iyi büyüme şansı bulur.

Her bitki türü aynı oranda ve zamanda büyümez. Diğerlerinden daha hızlı büyüyen bitkiler ise belli bir zaman sonra içinde bulunduğu saksıya sığmaz. Daha geniş bir büyüme alanı oluşturmak için saksı değişimi yapılır. Eğer bitki hızlı büyüyor ise değişim için tercih edilen saksının bu duruma göre daha büyük bir saksı olmasına özen gösterilir. Aksi durumda birden çok saksı değişimi işleminin yapılması gerekebilir.

Değişimi planlanan saksının genişliği ve derinliği bitkinin büyüme süresine göre ayarlanmalıdır. Saksı ve toprak değişimi süreçlerinin verimli olması için, saksı tercihi yaparken dikkatli ve seçici olmak gerekir. Başta küçük ağaçlar olmak üzere, süs bitkileri ve diğer bitki çeşitleri için değişim yapılır. Kökleri kalın olan ve çabuk büyüyen bitkilerde değişimin daha hızlı şekilde ortaya çıktığı ve kaçınılmaz olduğu görülür. Değiştirdikten sonra kullanacağınız yeni saksınızı Üretim Saksı bölümünden inceleyebilirsiniz.


Saksı Değişimi Neden Yapılmalıdır?


Saksıda bulunan toprak değişim esnasında kullanılır ve değişimle birlikte toprağın saksıya göre yeterli olmadığı görülür. Bu durum ortaya çıktığında bitki toprağı değiştirme ile çözüm bulunur. Bitkilerin büyümesi ile beraber eski saksıların artık yeterli gelmediği görülebilir. Bitki kökleri dışarı doğru çıktığında artık bu sürecin gerekli olduğunu hemen anlamak mümkün olur. Bazı bitkilerde kökler büyüse de toprağın üstüne çıkmaz ve toprak altında kıvrımlı şekilde büyümeye devam eder. Her iki durumda da saksının bir an önce değişimi gerekli olur.

Bitki toprağı değiştirme işlemi normal şartlarda 1 ila 2 yılda bir kez olmak üzere yapılır. Eğer saksının değişimi gerekli ise buna bağlı olarak toprağın da değişimi gerekli olabilir. Gübreli ve besleyici yapıya sahip olan verimli bir toprak takviyesi ile saksının en uygun koşullarda yapılması söz konusu olur. Saksı bitkilerinin:

  • Kökleri ortaya çıktığında,
  • Bitkiler aşırı büyüdüğünde,
  • Bitkiler saksıya sığmadığında, saksının değişimi gerekli olur.

Zamanında ve uygun şekilde değişen saksılar bitkilerin sağlıklı ve doğru şekilde büyümesine yardımcı olur. Bu konuda çiçek çeşitleri ve salon bitkileri olarak tanımlanan bitkiler saksıların en çok değiştiği bitkiler arasında bulunur. Salonda, balkonda, terasta, verandada ve kış bahçesinde yetiştirilen bitkiler ortama olağanüstü bir güzellik katar. Buralarda tercih edilen ağaç, çiçek ve diğer bitkiler hızlı büyür. Bu büyümeye bağlı olarak saksıların zamanında ve doğru bir şekilde değişmesi gerekir.


Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?


Saksı değişimi gerekli olduğunda değişim için doğru zamanı takip etmek gerekir. Bitkiler büyür ve saksıya sığmaz hale gelirse ilkbahar döneminde değişim yapmak daha verimli bir sonuç verecektir. Eğer bu dönem geçilmişse yaz döneminde yine uygun şekilde değişim yapmak söz konusu olur. Bitkiler iç mekânlarda bulunuyorsa her mevsimde değişim yapmak mümkündür. Genel olarak:

  • Bitkiler aşırı büyüdüğünde,
  • Saksıya sığmadığında,
  • İlkbahar ve yaz döneminde, değişim işlemi yapılır.

Saksının uygun boyutlarda değişimi sayesinde bitkilerin uygun ortamda ve sağlıklı şekilde büyümeye devam etmesi söz konusu olur. Kabına sığmayan bitkiler geniş bir kabın avantajı ile gelişmeye ve gençleşmeye devam eder. Bitki yetiştirme amacına uygun olarak çok sağlıklı ve gösterişli bitkilerin kendini daha geniş bir saksı içinde göstermesi mümkün olur.

Saksı değişimi ile süs bitkilerinin gelişimi ve daha da güzelleşmesi desteklenmiş olur. Değişimden en az iki gün önce yapılan sulama işlemi değişimin kolay olmasına katkı sağlar. Uygun saksı seçimine ek olarak değişim esnasında bitki ve köklere bağlı olan toprağın en uygun şekilde çıkarılması mümkün olur. Toprakla beraber kökler yeni saksıya yerleştirilir. Daha sonra uygun toprak takviyesi ile saksı içinde pekiştirme çalışması yapılır.

Bitkilerde saksı değişimi işleminin baştan sona başarılı şekilde gerçekleşmesi için hazırlıkların en iyi şekilde yapılması gerekir. Saksıyı hazırlama, iki gün öncesinden toprağı sulama, uygun mevsimi takip etme gibi durumlara dikkat ederek başarılı bir değişim çalışması yapılmış olur.


Saksı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bitki toprağı değiştirme saksı değişiminde önemli süreçlerden biridir. Tertipli ve düzenli şekilde yapılan değişim sayesinde bitkiler yenilenmiş saksılarda daha iyi büyüme şansı bulur. Saksı değişimi konusunda doğru ve düzenli şekilde hareket etmek için:

  • Değişimden 2 gün önce eski saksı içindeki toprağı ıslatın.
  • Uygun büyüklükteki yeni saksıyı hazırlayın.
  • Bitkiyi en alt kısımdan dikkatlice tutun ve yavaşça yukarı doğru çekin.
  • Bitkiyi yeni saksıya yerleştirin.
  • Hasta kökler varsa onları budayın.
  • Eski saksıda kalan toprağı yeni saksıda bitkinin köklerine gelecek şekilde ufalayın.
  • Drenajlı saksı kullanın ya da saksının dibine çakıl taşları koyun.
  • Saksı daha büyük olduğu için fazla toprağa ihtiyaç duyacaktır. Uygun toprak takviyesi yaparak hafifçe bastırın.
  • Bitkinin hasta ve sararmış yapraklarını budayın.
  • Bitkiyi sulayın ve işlemi tamamlayın.

İşlem tamamlandıktan sonra artık bitkinin gençleşmesi ve kendini yenilemesi daha kolay olacaktır. Bitki toprağı değiştirme de içinde olmak üzere saksının tüm değişim aşamalarında dikkatli olmak gerekir. Bu dikkat bitkinin daha uygun ve iyi şekilde gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu sayede çevrenizi güzel gösteren bitkileri en iyi şartlarda yetiştirmeniz mümkün olacaktır.